Hop til indhold

Grundskyld en lækkerbidsken

Ja, engang var begrebet “det grå guld” betegnelsen for det potentiale, vores ældre medborgere udgør som ressource på arbejdsmarkedet. Det kan nok være, at piben de sidste 5 år har fået en anden lyd.
Nu skal “det grå guld” forstås helt bogstaveligt. 
I en verden, hvor beskatningen på arbejde ikke kan forhøjes yderligere på grund af globaliseringen og det samme gælder for skat og afgifter på forbrug, er der to beskatningsmuligheder tilbage, hvor de, der skal betale, ikke kan flygte. Det er naturligvis skat på pensionsopsparing og skat på ejendomme. Og hvilken befolkningsgruppe udmærker sig i særlig grad indenfor pension og fast ejendom.Det gør i stor stil pensionister. 
Vi taler her om mennesker, der efter et langt arbejdsliv har sparet op til pension og ofte sidder i et gældfrit hus. Fornuften råder og selvfølgelig har disse mennesker som det hedder “investeret i tillid til” at fast ejendom er det rigtige og at sidde i et gældfrit hus sikrer pensionisttilværelsen.
Alene i kommunerne Rudersdal, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk overstiger pensionisters lån til betaling af ejendomsskat over en milliard kroner. Låner disse mennesker lige pludselig penge til en rente der er højere end i et realkreditinstitut, fordi de en sen alder har fundet ud af, at det er en rigtig god ide at låne penge? Aaaaa.. mon dog.
Det er i København og Nordsjælland at pengene suges ud af borgerne.
Lad os for sjov skyld sende en modelfamilie i byen med 4 millioner kroner til køb af en villa. I Sønderborg finder vi 205 kvm. centralt beliggende kvalitetsbolig fra 2007. Grunden er på godt 800 kvm. og med arkitekttegnet have. Vi taler altså kvalitet hele vejen rundt og med den nuværende vurdering og grund-skyldsprocent koster hele denne herlighed 10.596 kroner om året i ejendomsskat.
Vi sender nu vores modelborgere i byen i Rudersdal kommune og finder også her en ejendom til 4 millioner. Ejendommen er nu lidt ældre, fra 1959 og på 136 kvm. Grunden er lidt større end i Sønderborg, men ikke arkitektindrettet. Med nuværende vurdering og grundskyldsprocent koster denne lidt mere ydmyge bolig den nette sum af 57.781 kroner om året i ejendomsskat.
Det koster altså ca. 6 gange så meget skat at bo i Nordsjælland fremfor i Sønderjylland i en mindre og dårligere bolig. Hvorfor?
Jeg ikke skyde på Sønderjyderne. Jeg tror faktisk at deres grundværdier og dermed skattebetaling er helt fornuftig. Til gengæld vil jeg da meget gerne slå et slag for, at grundværdibeskatning i det Københavnske og Nordsjællandske er på vej til at udvikle sig til det absurde. Og med et stort antal fornuftige, pensionister med gældfrie huse, må det være en lækkerbisken for skatteministeren at sætte tænderne i.
I modsætning til mange andre lande, så beskatter vi ikke i Danmark ejendomme, når der er konstateret en gevinst. Man kan vel heller ikke rigtigt påstå, at der er tale om et voldsomt forbrug, der fører til brandbeskatning. Tilbage kan jeg egentligt kun finde det argument, at man vælger at ekstrabeskatte mennesker, der ikke nødvendigvis tjener mere end andre, ikke har særlige kapitalgevinster og heller ikke forbruger mere fordi de såmænd bare har en fornuftig privatøkonomi – Så længe, det varer.

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!