Hop til indhold

Venter og håber.

WPC BLOG31. juli 2017 Kathleen Jordan

Oversat, redigeret, udvidet og ændret til dansk af Elisabeth Ildal, Ambassadør og Blogger WPC2019
Venter og håber!
Hvordan går krigen mod Parkinsons sygdom? 
Det afhænger af, om du er forsker, kliniker eller patient. Forskere kan hævde, at de gør spektakulære fremskridt med at forstå sygdommen. Klinikere kan hævde, at de klarer symptomerne bedre end på ethvert tidspunkt i historien. Hvis du er en patient som mig, er den ærlige sandhed imidlertid, at 200 år efter James Parkinsons “Essay on the Shaking Pares” fremskridt er forbavsende langsomt.
Som mange personer med Parkinsons kendskab sparker PD’s klassiske motorsymptomer ind efter et massivt tab af dopaminneuroner i en region i midten af ​​hjernen kaldet substantia nigra. 
Gennem årene har neuroscientists gjort heroiske forsøg på at beskytte, genoplive og erstatte disse kritiske dopaminneuroner (sidstnævnte med neurale transplantater) i håb om at ændre progressionen af ​​PD. Men indtil videre har disse bestræbelser ved “sygdomsmodifikation” mislykkedes. Det værre er den nøjagtige virkelighed, at disse quests hver tog forskere i 30 år for at gå fra en overbevisende hypotese til de kliniske forsøg, der afgav, om disse ideer var rigtige eller forkerte.
Den nyeste videnskabssygdomsmodificerende hypotese fokuserer på den underliggende patologi, der dræber dopaminneuronerne i første omgang. 
Den dårlige skuespiller, som mange forskere hævder, er et almindeligt protein kaldet alpha-synuclein, som går skurk og danner klæbrig giftige aggregater, der hopper fra celle til celle i hjernen og dræber neuroner som de går. Det er en meget lovende idé med en lang og fascinerende historie. 
Nøgleforskningen, der førte til denne hypotese, fandt sted i 1997, da forskerne Bob Nussbaum og Mihael Polymeropoulos sekventerede den genetiske mutation for alpha-synuclein båret af medlemmer af en stor italiensk familie kendt som Contursi-slægten (familien blev opdaget endnu tidligere, I 1980’erne). 
Det er først nu over 30 år senere, at der er igangsat en række kliniske forsøg for at se, om målretning og reduktion af niveauer af dette rogue protein vil arrestere og måske delvis vende sygdomsprogressionen.
Alt dette er en rundkørsel, fordi biomedicinsk forskning er så langsom, og dens resultater så usikre, bør personer med Parkinson ikke sidde og vente på en kur. 
Mens forskere forsøger at ophæve denne komplekse sygdom, bør patienterne forsøge at holde fokus på, hvad de kan gøre for at opretholde en anstændig livskvalitet. 
Måske kommer det bedste bang for pengene fra at deltage i regelmæssig motion. I dag er der mange offentliggjorte Parkinsons træningsstudier – som tester virkningerne af alt fra at gå til tai chi til tango danser til boksning. 
De er generelt kortvarige – de fleste få ugers varighed – men de afslører bestemte fordele ved motion: forbedringer i fysisk funktion, livskvalitet, kardiovaskulær fitness og kognition. 
Forskere har vist, at fireogtyve uger af en to ugentlig tai chi træning, for eksempel forbedrer Parkinsons patienters skridtlængde og reducerer antallet af fald. Undersøgelser af boksning, en aktivitet der involverer hurtige bevægelser i forskellige planer, rapporterer, at denne øvelsesaktivitet forbedrer både styrke og balance hos mennesker med Parkinsons.
Det er undertiden sagt, at en diagnose af PD ikke er en dødsdom, men noget man dør med. 
Det overordnede problem, som patienterne har er, hvordan man bedst kan leve resten af ​​sit liv, forsøge at overvinde vores betydelige udfordringer. Og indtil forskere kommer op med et stort klinisk gennembrud, kan vi trøste os ved at vide, at regelmæssig motion bidrager til forbedret levetid. 
Der er jo meget lidt at tabe og så meget at vinde. Så løb, cykel, dans, boks alt hvad I kan og har mulighed for.
Elisabeth Ildal

Ambassadør WPC2019Kyoto

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Public Speaker, Attorney of Law, , Founder of Cure4Parkinson, Cure4parkinsonEvent, DJ RadioParkes, Citycounsil Rudersdal.