Hop til indhold

Frihed, nærhed og nærvær.

Rudersdalsavis d.d.

Rudersdalavis d.d. – min oprindelige tekst på 3.000 ord kommer om lidt.
Frihed, Nærhed og Nærvær.

Af: Elisabeth Ildal, Liberal Alliance, Rudersdal

Frihed – Pengene skal følge borgeren. Systemer over alt. Børneinstitutioner, skoler og ældrepleje styres fra centralt hold med maskinel tilgang. Alt skal ske digitalt. Institutioner er styret efter tider, bemandingsplaner og nationale mål. Ingen skal bilde mig ind, at behovene er de samme i Rudersdal som i alle andre kommuner. Lad os sætte institutionerne fri. Lad dem indrette sig efter den særlige demografi, de læringsmål og metoder, der passer sig her.

Rudersdal betaler snart 1,3 mia. dkr. i udligning. Betaling af andre kommuners regninger er altså det største ressortområde i Rudersdals budget. Alligevel synes det som om ingen interesserer sig for lige præcis dette. 24.000 dkr. fra hver enkelt Rudersdalborger. Jeg vil kæmpe for, at beløbet bliver mindre.
Grundskylden skal ned i Rudersdal! Grundskylden er højest i de kommuner, hvor også friværdien er højest. Folk i Rudersdal betaler skat af deres opsparing – ikke af deres gevinst. Lige nu eksproprieres vores pensionister ud af deres boliger. Ejendomspriserne i Rudersdal ligger fortsat 20% under værdien for 10 år siden!

Nærhed -nærhed mellem Kommune og borgere -mellem borgerne indbyrdes -i kommunale beslutninger -til skole og pasningsordninger -i sundhedssektoren. Jeg tror ikke, jeg er meget anderledes end de fleste andre, når jeg siger, at jeg ved de fleste større personlige beslutninger ønsker mig den personlige kontakt. Det kan gælde skole, pasning, sundhedsspørgsmål, økonomi, skat osv.

Er jeg den eneste, der har en oplevelse af, at den offentlige sektor forsvinder længere og længere ind i en virtuel og digitaliseret verden? Nærhed er ikke i min verden at man holder Rudersdalmøder når alle er på arbejde.  Det er jo helt gak-gak.
Kommunalbestyrelsens og de enkelte udvalgs arbejde skal ud til borgerne og gøres nærværende. KB-møderne optages allerede, og var jeg borgmester, ville Web-tjenesterne blive etableret i morgen.
Nærhed er i høj grad også prioritering. Prioritering af pasning, pleje og uddannelse – Ingen dyre projekter uden målbar effekt. De, der arbejder i faggrupperne kan drive disse til et topniveau. Vi skal i samarbejde med de ansvarlige på alle niveauer definere et ambitionsmål om topklasse. Det er et spørgsmål om ledelse, motivation, inspiration og et arbejdsmiljø i samme topklasse som målsætningen.

Og lad mig sige det helt klart. Vi skal prioritere vores nuværende borgere. De er dygtige, veluddannede, kritiske og tager gerne del i demokratiet, hvis de får lov !

Vi er en bo-kommune siger borgmesteren hvert år.  Vi har også et erhvervsliv og erhvervsområder. Det er fint at være en bo-kommune, hvad der så end ligger i dette udsagn, men vi er også nødt til at skabe en helt anden form for samspil med det erhvervsliv, som fortsat har sin rolle at spille i kommunen.

Der er behov for re-vitalisering og der er behov for nytænkning og input udefra. Jeg ville begynde at bedrive lidt adfærdsforskning. Vi skal kigge fremad – ikke kun hvad angår budget og demografi, men også i forhold til at blive lidt klogere på, hvordan fremtidens unge vil arbejde og bo.

Nærvær – Jeg vil have nærvær. Nu er vi ovre i de bløde og meget vanskeligt målbare værdier. Nærvær er ikke bare noget, kommunen kan stille til rådighed. Nærvær er noget, vi alle må levere, både borgere og ansatte i kommunen. I dag pendler kommunens borgere til arbejde i andre kommuner og det samme gælder i stor stil kommunens ansatte. Borgere og kommunalt ansatte møder sjældent hinanden.

God sommer til alle – nyd friheden og hinandens nærhed og nærvær.
Elisabeth

 

 

rda

 

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!