Hop til indhold

Idrætten er truet!

Muligvis ikke med vilje, men jeg er rigtigt bange for, at skolereformen med de lange arbejdsdage for børnene kan blive det sidste og dødelige stød for et antal fritidsaktiviteter, som vil opleve deres endeligt ved medlemsafgang af børn og unge, som efter sommerens indfasning af skolereformen synes at tage til i fart.

Intet problem siger ministeren. Børnene skal nok få rørt sig i skolen. Og ja, muligvis nok, men i Danmark har vi en over 100 år lang tradition for det frivillige foreningsliv. Seneste undersøgelse på området viste, at omkring 500.000 mennesker, svarende til ca. 51.000 fuldtidsstillinger og til en anslået værdi på mellem 12 og 17 mia.kr. årligt udfører frivilligt og ulønnet idrætsarbejde.

Skulle katastrofen ske, at alle disse ildsjæle og kulturbærere, som dedikeret deres fritid til ulønnet at viderebringe sportslige kompetencer til børn og unge, så vil det være et ubærligt tab. Stort set alle vore sportsudøvere, der deltager til OL og ofte også tager medaljer, kan berette historien om, hvordan en dedikeret og kompetent idrætsleder har skabt rammerne og måske set talentet og formidlet kundskaberne, der har glædet mange unge og også ud af disse skabt vindere.

Disse kulturbærere har både den kvalitet at de er eksperter på deres enkelte område men de har også meget ofte den evne, at de kan rumme enerne, der har særlige kvalifikationer i netop denne idræt. Meget kan man sige om planøkonomisk systemtænkning, men det er sjældent evnen til at rumme afvigere fra normen, der er spidskompetencen.

Foreningslivet har de seneste mange år kæmpet med stadig færre ressourcer, konstante nedskæringer i aktivitetstilskud osv. Lad os nu sammen kæmpe lidt for de ildsjæle der er kimen til OL-medaljer i kajak, roning, sejlsport m.m. Det er også disse mennesker, der er årsagen til, at alle børn kan gå til fodbold, badminton eller hvad det nu er for måske 1.000 kr. pr. sæson. Fuldt indfaset er jeg da bange for, at ministerens tankesæt sagtens kan få kontingentet op på det tidobbelte og dermed bliver sport en luksus for de få og de bedst stillede.
image

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!