Hop til indhold

Den Danske tillidsmodel og udlændinge


Et valg nærmer sig i horisonten og så skal vi til det igen. Den lidet konstruktive debat om regelsæt for folk af anden etnisk herkomst end dansk. Denne gang er det nye vist noget med sortering af fængslede samt de sædvanlige travere om familiesammenføring, 24-års regel og så nogle justeringer af Green-card ordningen.

For et års tid siden sidder jeg sammen med en englænder og skal have en serviceaftale på plads. Samtalen cirkulerer om løst og fast, bl.a. den nødvendige mængde af udførelsesbilag, der skal foreligge. Vi får tingene på plads og til sidst siger englænderen. “I Danskere baserer alting på tillid. I England forventer vi ikke at folk kan løse opgaven, før de beviseligt har gjort det. Her i Danmark er det lige omvendt. I tror det bedste om folk og forventer, de kan løse opgaven lige indtil det viser sig, at det kan de ikke”.

Jeg tror der ligger rigtigt meget i den analyse af det med den Danske tillid. I Danmark er kulturen igennem århundrede baseret på dette, men den sidste generations globalisering, ikke bare på vidensdeling, men nu også i praksis, sætter kulturen til eksamen i internationalt perspektiv. I de laveste indkomstgrupper har vi svenskere i butikker, østeuropæiske arbejdere i landbrug, gartneri, byggeri og håndværk, tyskere ligeså og endelig folk fra tredieverdenslande i alle servicefagene. Tager vi de højere indkomstgrupper sker der her også en meget hurtig internationalisering. Nordmand i spidsen for f.eks Danske Bank og Aller, svensker i spidsen for Vestas, tyskere i industrivirksomhederne. Det er jo ikke bare kriminelle udlændinge, der i stigende grad har deres gang her i Danmark. Det er i høj grad folk, der både kan og vil yde en indsats og gøre vi Danskere både rigere og klogere.

Jeg synes for Gud ved hvilken gang at udlændingedebatten tager et forkert udgangspunkt, der handler om risikoen udefra i stedet for at konstatere, at meget af det, der kommer udefra, udstiller vores egne svagheder og dermed forhåbentlig er med til at udvikle os, hvis vi da ikke forskanser os i kolonihaverne.

Lad os få regler, der tager udgangspunkt i forudsætningerne i Danmark i dag, baseret på de problemer, vi har og ikke på noget med oprindelsesland og hudfarve. Er det den Danske tillidsmodel, der er naiv og utidssvarende, så er det måske mere dette tankesæt, vi skal justere, end der er at finde risici i folk fra tredieverdenslande.

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!