Hop til indhold

Åbenhed efterlyses – Frederiksborg Amtsavis

Frederiksborg Amtsavis i dag.

Ildal efterlyser politisk åbenhed

Politik: Efter et halvt år i kommunalbestyrelsen gør Liberal Alliances Elisabeth Ildal status.

Rudersdal:

Ved kommunalvalget den 19. november 2013 fik Liberal Alliance for første gang mandat i Rudersdal Kommunalbestyrelse. Spidskandidaten Elisabeth Ildal blev valgt ind per 1. januar, hvor hun som den eneste valgte ikke at blive en del af konstitueringen. Ildal er således med egne ord i realiteten den eneste opposition, der kan udfordre de beslutninger der tages.

Nu er det første halve år gået, og hun gør status over sine erfaringer:

– Jeg går ud fra, at alle i kommunalbestyrelsen ligesom jeg sidder der, fordi vi uanset politisk ståsted ønsker at tage del i en debat om udvikling og tage beslutninger i vores lokalsamfund. Kommunalbestyrelsesmøder, udvalgsmøder og så videre burde derfor være det forum, hvor vi mødes og udveksler politiske synspunkter. Men sådan er det ikke. Nu har jeg været medlem et halvt år, og jeg synes, at meget kan blive bedre. Jeg savner den positive dynamik, der kommer, når mennesker med forskellige synspunkter mødes og hver især byder ind, siger Elisabeth Ildal.

Hun er begyndt at undre sig.
– Jeg tænker, at alle på hver deres måde har noget interessant at byde ind med. Ofte er det jo sådan, at man både bliver klogere og udfordret af at høre på mennesker, der ikke synes nøjagtig det samme som én selv. Det er der desværre ikke meget af til kommunalbestyrelsesmøderne, vurderer Liberal Alliances enlige medlem af kommunalbestyrelsen.
I stedet for spændende debatter finder hun, at der nærmest er gravkammer-stemning, hvor den ene sag efter den anden fremlægges til ekspedition.
– Arbejdet skal jo gøres, men hvis man nu prioriterede tre timers møde og diskussion i stedet for en times møde og to timers middag – tja måske kunne vi så alle sammen blive lidt klogere, påpeger Elisabeth Ildal, der fortsætter:
– Lukkethed synes at være et nøgleord i Rudersdal. Min oplevelse er, at det er utrolig svært at få svar på mine spørgsmål. Men når jeg så får svar, er de faktisk meget velkvalificerede. Medarbejderne kan altså sagtens, men skal måske bare gives lov til at udnytte deres kompetencer, kommer Ildal retorisk frem til.
Hun undrer sig i den forbindelse over, at mange spørgsmål henlægges med et argument om, at de vil belaste forvaltningen unødigt.
– Jeg tror meget på, at spørgsmål dokumenterer, at man interesserer sig for folks arbejde og gerne vil høre på de, som udfører opgaverne. For en god orden skyld skal jeg bemærke, at vi kommunalbestyrelsesmedlemmer ikke må tale direkte med ansatte i kommunen. Vores eneste kanal til viden om, hvad der foregår, er via byrådssalen eller spørgsmål via borgmesteren. Jeg forstår godt, at vi skal håndtere arbejdsgiverrollen med den nødvendige respekt, men kloge beslutninger fødes meget ofte – ja næsten altid hos kloge medarbejdere, understreger LA-politikeren.
Personligt har hun eksempelvis forespurgt borgmesteren, om hun i en lille uges tid kunne komme ud og arbejde en eller to dage i henholdsvis hjemmeplejen og på jobcentret. Svaret var et klart »nej«. I det hele taget efterlyser Elisabeth Ildal mere åbenhed:
– Vi har nu dialog- og borgermøder i kommunen. Det er et prisværdigt tiltag, og jeg er meget enig i, at alle sejl skal sættes til for at få en bedre kobling mellem borgerne og kommunen. Men… Ét møde er det blevet til. Og det var lagt sidst i den almindelige arbejdstid. Godt nok var det velbesøgt. Men af de rundt regnet 150 deltagere havde cirka 140 direkte eller indirekte relation til det kommunale system, påpeger Elisabeth Ildal, der fortsætter:
– Hvis nu jeg solgte mobiltelefoner og ville i kontakt med mine kunder, ville jeg så gøre det på denne måde? Nej. Vi må i dialogen søge nogle løsninger, hvor vi møder borgerne dér, hvor de nu har tid til at være i lokalområdet. Måske i weekenderne, i butiksområderne, rekreative områder og på gaden. Det kan politikerne sagtens finde ud af, når der er valgkamp, men når den er overstået, er det noget sværere for borgerne at finde os folkevalgte.
Liberal Alliances medlem af kommunalbestyrelsen peger også på, at opbakningen til demokratiet i Rudersdal er kæmpestor. Hun henviser til valgdeltagelsen, hver gang der stemmes om noget.
– Borgerne er dokumentérbart klar til at deltage. Jeg tror, at vi kunne løfte hele vores lokalsamfund betydeligt, alle kunne blive meget klogere og skabe nogle spændende timer sammen, hvis vi fik åbnet op for det, der foregår på rådhuset. Jeg tror, det ville give klogere beslutninger, og jeg tror faktisk også på, mange ledere af de flere tusinde ansatte i kommunen ville få et bedre miljø i dagligdagen ved større nærhed og engagement. Der må åbenhed til, slår Elisabeth Ildal fast.

Billede: Frederiksborg Amtsavis i dag. Ildal efterlyser politisk åbenhed Politik: Efter et halvt år i kommunalbestyrelsen gør Liberal Alliances Elisabeth Ildal status. Rudersdal: Ved kommunalvalget den 19. november 2013 fik Liberal Alliance for første gang mandat i Rudersdal Kommunalbestyrelse. Spidskandidaten Elisabeth Ildal blev valgt ind per 1. januar, hvor hun som den eneste valgte ikke at blive en del af konstitueringen. Ildal er således med egne ord i realiteten den eneste opposition, der kan udfordre de beslutninger der tages. Nu er det første halve år gået, og hun gør status over sine erfaringer: – Jeg går ud fra, at alle i kommunalbestyrelsen ligesom jeg sidder der, fordi vi uanset politisk ståsted ønsker at tage del i en debat om udvikling og tage beslutninger i vores lokalsamfund. Kommunalbestyrelsesmøder, udvalgsmøder og så videre burde derfor være det forum, hvor vi mødes og udveksler politiske synspunkter. Men sådan er det ikke. Nu har jeg været medlem et halvt år, og jeg synes, at meget kan blive bedre. Jeg savner den positive dynamik, der kommer, når mennesker med forskellige synspunkter mødes og hver især byder ind, siger Elisabeth Ildal. Hun er begyndt at undre sig. – Jeg tænker, at alle på hver deres måde har noget interessant at byde ind med. Ofte er det jo sådan, at man både bliver klogere og udfordret af at høre på mennesker, der ikke synes nøjagtig det samme som én selv. Det er der desværre ikke meget af til kommunalbestyrelsesmøderne, vurderer Liberal Alliances enlige medlem af kommunalbestyrelsen. I stedet for spændende debatter finder hun, at der nærmest er gravkammer-stemning, hvor den ene sag efter den anden fremlægges til ekspedition. – Arbejdet skal jo gøres, men hvis man nu prioriterede tre timers møde og diskussion i stedet for en times møde og to timers middag – tja måske kunne vi så alle sammen blive lidt klogere, påpeger Elisabeth Ildal, der fortsætter: – Lukkethed synes at være et nøgleord i Rudersdal. Min oplevelse er, at det er utrolig svært at få svar på mine spørgsmål. Men når jeg så får svar, er de faktisk meget velkvalificerede. Medarbejderne kan altså sagtens, men skal måske bare gives lov til at udnytte deres kompetencer, kommer Ildal retorisk frem til. Hun undrer sig i den forbindelse over, at mange spørgsmål henlægges med et argument om, at de vil belaste forvaltningen unødigt. – Jeg tror meget på, at spørgsmål dokumenterer, at man interesserer sig for folks arbejde og gerne vil høre på de, som udfører opgaverne. For en god orden skyld skal jeg bemærke, at vi kommunalbestyrelsesmedlemmer ikke må tale direkte med ansatte i kommunen. Vores eneste kanal til viden om, hvad der foregår, er via byrådssalen eller spørgsmål via borgmesteren. Jeg forstår godt, at vi skal håndtere arbejdsgiverrollen med den nødvendige respekt, men kloge beslutninger fødes meget ofte – ja næsten altid hos kloge medarbejdere, understreger LA-politikeren. Personligt har hun eksempelvis forespurgt borgmesteren, om hun i en lille uges tid kunne komme ud og arbejde en eller to dage i henholdsvis hjemmeplejen og på jobcentret. Svaret var et klart »nej«. I det hele taget efterlyser Elisabeth Ildal mere åbenhed: – Vi har nu dialog- og borgermøder i kommunen. Det er et prisværdigt tiltag, og jeg er meget enig i, at alle sejl skal sættes til for at få en bedre kobling mellem borgerne og kommunen. Men… Ét møde er det blevet til. Og det var lagt sidst i den almindelige arbejdstid. Godt nok var det velbesøgt. Men af de rundt regnet 150 deltagere havde cirka 140 direkte eller indirekte relation til det kommunale system, påpeger Elisabeth Ildal, der fortsætter: – Hvis nu jeg solgte mobiltelefoner og ville i kontakt med mine kunder, ville jeg så gøre det på denne måde? Nej. Vi må i dialogen søge nogle løsninger, hvor vi møder borgerne dér, hvor de nu har tid til at være i lokalområdet. Måske i weekenderne, i butiksområderne, rekreative områder og på gaden. Det kan politikerne sagtens finde ud af, når der er valgkamp, men når den er overstået, er det noget sværere for borgerne at finde os folkevalgte. Liberal Alliances medlem af kommunalbestyrelsen peger også på, at opbakningen til demokratiet i Rudersdal er kæmpestor. Hun henviser til valgdeltagelsen, hver gang der stemmes om noget. – Borgerne er dokumentérbart klar til at deltage. Jeg tror, at vi kunne løfte hele vores lokalsamfund betydeligt, alle kunne blive meget klogere og skabe nogle spændende timer sammen, hvis vi fik åbnet op for det, der foregår på rådhuset. Jeg tror, det ville give klogere beslutninger, og jeg tror faktisk også på, mange ledere af de flere tusinde ansatte i kommunen ville få et bedre miljø i dagligdagen ved større nærhed og engagement. Der må åbenhed til, slår Elisabeth Ildal fast..SKMBT_C35314061807450

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!