Hop til indhold

Bonderøven – den sande liberalist

Uge efter uge har vi nu i årevis fulgt Bonderøven, som med sit charmerende væsen er blevet danskernes medie darling. En ”Emil fra Lønneberg” i en nutidig kulisse og med et virkeligt liv. Et liv der veksler med årstiderne, udvikler sig med nybyggeri, kone og børn og præsenterer klassiske danske dyder som flid, fornuft, opfindsomhed, miljøbevidsthed og sammenhold.

Hvorfor er det så lige, at en i princippet ”fattig” mand boende i udkants Danmark og uden stor karriere at prale af, kan fastholde og øge sin popularitet hos os danskere? Udsendelserne startede som jeg husker det som et nicheprogram på DR 2 et stykke uden for den bedste sendetid, så det er jo ikke massiv reklameindsats, der har solgt budskabet.

Jeg tror, kernen- og dermed forklaringen på, at flere og flere danskere har taget Bonderøven og hans lille familie på landet til sig, ganske enkelt er frihed.

Er der om noget programmerne er gennemsyret af, så er det fremstillingen af frihed. Frihed fra det kommercielle indkøbsræs. Frihed fra en kedelig og ensformig hverdag. Frihed fra snærende forpligtelser og samfundskrav. Frihed til, at være sammen med familie og venner snarere end vuggestue, pædagoger, kollegaer og medpassagerer i toget.

Bonderøven har tilsyneladende fundet recepten på, hvordan livet kan leves uden stort set at deltage i de nugældende doktriner for, hvorledes vi som borgere skal agere i samfundet for på bedst mulig vis, at få bruttonationalproduktet til at vokse. Det pynter naturligvis at bo i landzone, således at man undgår at bliver eksproprieret og stavnsbundet af bagdøren via de eksplosivt stigende ejendomsskatter.

Ingen vil nok bestride at manden er flittig. Faktum er blot, at alt dette ”gør-det-selv” arbejde, egen pasning af børn, indsamling af brugte byggematerialer og andet udstyr til genbrug etc. ikke bidrager med en eneste krone til den slunkne statskasse og dermed det offentlige forbrug. Bonderøven forlader sig på venner og naboer snarere end samfundsstrukturer og dermed på hjælpsomhed og god vilje frem for alt. Bliver opgaven for stor, findes der altid en eller flere gode venner/naboer i spil med de nødvendige kompetencer til rådighed og uden større problemer samles der et helt korps af venner til at bygge et nyt hus uden problemer. Flot og livsbekræftende. Hvem drømmer ikke om dette?

Det pudsige er, at jeg aldrig har hørt nogen brokke sig over, at Bonderøven måske slap lidt nemt omkring en hel del ting, som alle vi andre i hverdagen er tvunget til at deltage i. Alle synes først og fremmest at være fascineret af den nærmest
ubegrænsede frihed, der findes i Borderøvens univers.

Er vi danskere i virkeligheden ikke, i stor stil liberalister – er der ikke en lille Bonderøv gemt i de fleste af os? Drømmer mange af os ikke stadigvæk om det lille landsted, egen virksomhed, realisation af den gode ide med foden under eget bord og frihed til selv at bestemme hvordan dagen i morgen skal leves?

Jeg tror det. Og jeg synes også vil skal gå efter det. Vi har efterhånden fået lavet så mange og snærende leveregler, at det for de fleste er blevet en langt bedre forretning at forsøge at omgå reglerne end at leve efter dem. Det er ualmindelig skidt for såvel fællesskabsfølelsen som motivationen. Lad os gøre som Bonderøven. Lad os ophøje hans livsanskuelser til en større kulisse. Lad os gå efter alle sammen, at få friheden tilbage i vores liv.

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!