Hop til indhold

Budgetaftalen & den halve sandhed

Rudersdals Avis d.d.

Elisabeth Ildal, Spidskandidat Liberal Alliance, Lampeager 21, Vedbæk

Så kom en budgetaftale i hus. Som ventet båret frem af regeringspartierne Socialdemokratiet, SF og de Radikale. Venstre har med sit store mandattal sikret aftalen. Dejligt at se så bredt et samarbejde og lad mig også notere, at Venstre med den indgåede aftale også favner en bred vælgerkreds. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Rudersdal nu er slået ind på en økonomisk kurs, der gavner de mennesker, der bor til leje på bekostning af boligejerne.

Stigningerne i grundskylden er således kommet for at blive. En elegant kombination af kolossale stigninger i ejendomsvurderingerne tilsat en stigende grundskyldspromille og endelig med en løbende opregulering af grundskatteloftsværdien sikrer at først og fremmest kommunens grundejere i de kommende mange år kommer til lommerne. Min umiddelbare vurdering er, at vi i år og de kommende måske mange år fremefter vil opleve årlige stigninger i ejendomsbeskatningen på typisk 3.000 dkr. pr. år for en gennemsnitsgrund. Borgmesteren lover så til gengæld skattelettelser i indkomstskatten – aktuelt 1.000 dkr. pr. 500.000 dkr. AM-indkomst – Regnestykket går altså lige op, hvis man har en husstandsindkomst på 1,7 mio. dkr. eller derover.

Men skat er jo fordelingspolitik og nogen skal jo betale. Ja, men er den valgte fremgangsmåde den rigtige ? Har jeg valgt at bo i Rudersdal Kommune i en tre-værelsers lejlighed evt. med et kolonihavehus, så er min lykke muligvis gjort. Jeg og min eventuelle familie vil få det meste af en skattebesparelse i lommen. Har jeg derimod valgt den økonomisk temmelig dumme løsning at købe en villa med have til den lille familie, så tyder det meste lige nu på, at jeg vil blive ramt at relativt konstante nettoskattestigninger så langt øjet rækker.

Lad mig tage et praktisk eksempel. En børnefamilie – far, mor og 2 børn, der nu vælger at flytte i villa. Køber familien villa i Rudersdal med en grund på 1.000 kvm., så er denne måske værdisat til 2,5 mio.dkr. Med den nuværende grundskyldspromille på 22,93 (2013-tal) så giver det en årlig skatteudgift på ca. 57.000 dkr. p.a. Vælger familien i stedet at flytte til f.eks. Herlev Kommune, så vil grunden på 1.000 kvm. have en skattemæssig vurdering ca. 1 mio. dkr. og med den nuværende grundskyldspromille en årlig skattebetaling på ca. 24.000 dkr. – Vi taler altså her, alt andet lige, en årlig forskelsværdi på ca. 33.000 dkr. pr. husstand – Beskattede penge, der enten kan anvendes til forbrug, hvis man bor i Herlev, eller til at skabe en ”robust økonomi” i kommunekassen, hvis man bor i Rudersdal Kommune.

Det er helt korrekt som Borgmesteren anfører i sine kommentarer, at Rudersdal Kommune samlet set har nogle af landets laveste skattesatser. Hvad han ikke nævner er, at han samtidigt har noget nær landets største skatteudskrivningsgrundlag i form af borgernes høje indtjening samt ejendomsvurderinger, der efterhånden ligger milevidt fra landsgennemsnittet.

Hvem skal købe husene i Rudersdal i de kommende år? Jeg er bange for at børnefamilierne fremover har mange økonomisk attraktive alternativer. En stemme på mig ved det kommende kommunalvalg er en stemme for, at genoprette Rudersdal Kommunes konkurrencedygtighed.Kolonihave

Kategorier

Seneste nyheder

Elisabeth Ildal Se alle

Elisabeth Ildal - Lokalpolitiker, AMBASSADØR & BLOGGER for The World Parkison Coalition 5th World Parkinson Congress Kyoto (WPC2019),Virksomhedsejer, Jurist, Foredragsholder, Coach, #Radioparkies, #Cure4Parkinson, #EPDA, #ParkinsonsM, #unitedforparkinsons - et godt mix!